CAMPANYA DE COMUNICACIÓ CIENTÍFICA

Abans de posar-te en marxa amb la teva campanya de comunicació, necessites saber com planificar-la, quina és la intenció de fer una campanya i quins són els passos a seguir abans de començar.

1. Definir objectius: Què vull aconseguir fent la campanya?

Per això, hem de tenir en compte la regla SMART. Els objectius de la campanya han de ser:

  • ESPECÍFICS: És imprescindible definir de manera concreta quins són els objectius de la nostra campanya. Per exemple: Conscienciar als nostres companys de cursos superiors, sobre la importància de no tenir llocs amb aigua estancada a casa per tal d’evitar la presència de mosquits.  
  • MESURABLES: Hem d’assegurar-nos que tenim la manera de mesurar l’assoliment del nostre objectiu. Seguint amb l’exemple anterior: Arribar a visitar 3 classes diferents d’altres cursos i exposar el nostre producte final. 
  • ASSOLIBLES: Hem de procurar que els nostres objectius siguin realistes, que sigui viable assolir-los. Per exemple, no ens proposarem arribar a totes les escoles d’Espanya, ja que és un objectiu massa ambiciós. 
  • RELLEVANTS: Els objectius han d’estar relacionats amb el contingut del projecte. Continuant amb l’exemple inicial, estaria relacionat directament amb el que heu après al projecte sobre la prevenció de mosquits. 
  • TEMPORALS: És molt important definir en quant temps volem assolir els objectius, perquè no es quedin sense fer i podem organitzar-nos correctament.

2. Establir el públic objectiu: A qui vull arribar?

És crucial saber a qui et dirigeixes amb la teva campanya. L’estratègia serà diferent segons el públic. No planificaràs la mateixa campanya per a estudiants de primària que per a persones majors.

3. Escollir el mitjà de comunicació: Com arribaré al públic?

Segons el públic objectiu, pot ser més eficaç utilitzar un mitjà que un altre: Un vídeo? Una aparició a la ràdio? Un perfil en alguna xarxa social? Una presentació? És important estudiar a fons el públic objectiu per tal de determinar el millor mitjà de comunicació.

4. Seleccionar continguts i missatge: Què vull comunicar? Quin és el missatge principal que ha d’arribar al públic?

És imprescindible conèixer bé el tema que es vol comunicar i assegurar-se que la informació sigui de confiança. Amb la participació en el projecte, haurien d’haver adquirit tots els coneixements necessaris per a fer una campanya comunicativa efectiva.

5. Pla d’acció: Quins passos he de seguir per assolir l’objectiu de la campanya?

Amb tots els punts anteriors definits, toca traçar un petit pla adaptat a la vostra campanya que pugui fer-vos assolir l’objectiu establert inicialment. Heu d’adaptar cadascun dels punts a la vostra realitat.

6. Repartir tasques; Qui fa què?

Si estàs treballant amb un grup o la teva classe, és essencial que cadascun tingui clar el seu paper i les tasques assignades. La comunicació constant i la revisió del progrés de cadascun ajudaran a aconseguir l’objectiu junts.

Imagina que decideixes realitzar la campanya amb tota la classe. Seria interessant que cada grup elabori un producte complementari als altres; Un grup podria encarregar-se de xarxes socials, un altre de díptics, un altre d’un vídeo, un altre d’un pòster, etc. La clau és que tots sàpiguen les seves responsabilitats.

7. Instruments per mesurar l’impacte

En una campanya divulgativa, és essencial mesurar quantes persones han rebut el teu missatge, anomenat «impacte de la campanya». Depenent del tipus de campanya, podràs mesurar-lo de diverses formes: visites a una pàgina web, assistència a un esdeveniment, reaccions a un post, etc. Assegura’t de tenir això clar abans de començar.

8. Avaluació del vuestre producte final:

El vostre producte final serà avaluat tant pels vostres professors com per part de l’equip de Mosquito Alert, seguint aquestes rúbriques d’avaluació.

Els millors productes tindran opcions de guanyar en el concurs Nacional de Mosquito Alert! 

En aquest enllaç trobaràs la rúbrica d’avaluació: Rúbrica d’avaluació.

 

COMENCEM!

Ara que ja teniu tota la informació necessària, us deixem una proposta de productes finals a elaborar per la campanya de comunicació. Deixeu anar la vostra creativitat!

Les opcions proposades són:

  • Procés de participació: consisteix en explicar pas a pas tot el que s’ha fet durant la participació del projecte.

Format proposat: presentació.

  • Difusió del projecte i explicació de les mesures de prevenció contra els mosquits en general: consisteix en explicar de manera resumida en què consisteix Mosquit Alert, i a més donar alguns consells per prevenir els mosquits.

Format proposat: video.

  • Característiques sobre la vida dels mosquits a mode d’entreteniment divulgatiu: mitjançant jocs senzills, han d’explicar curiositats sobre la vida del mosquit tigre o altres mosquits.

Format proposat: desplegable informatiu, joc, còmic.

  • Producte lliure: aquest producte serveix per si cap dels productes agrada als alumnes i volen dissenyar un altre tipus de producte diferent. En aquest cas, també poden utilitzar el format de presentació que més els agradi.

Us deixem també un document adjunt amb un conjunt d’enllaços web que us ajudaran en l’elaboració del producte final.

Ànims!

Scroll al inicio