INTRODUCCIÓ (Joves Investigadors)
SITUACIÓ ACTUAL:
Cada vegada són més els llocs en els quals els investigadors descobreixen mosquits invasors. Aquests mosquits, i també alguns dels autòctons, poden ser portadors de virus i infectar a les persones. A causa de la globalització i a canvis en la forma en què les persones i les mercaderies viatgen, els mosquits i les malalties s’estan estenent més fàcilment per tot el món.
Atès que la salut de les persones, els animals i el medi ambient estan interrelacionats, la manera més eficaç d’enfortir-se davant aquests nous riscos és treballar de manera interdisciplinària, és el que es coneix com «One Health»
Rastrejar mosquits, descobrir les seves pautes d’activitat, conèixer les seves interaccions amb l’ésser humà i trobar els seus punts de cria no és tasca fàcil. Es tracta d’informació valuosa que permet als científics crear models predictius per a preveure i prevenir epidèmies. Però fer aquest treball en solitari seria una tasca molt difícil, així que necessitem la teva ajuda!
EL QUE ET DEMANEM (el teu objectiu):
Us convidem a convertir-vos en joves científics i a col·laborar amb l’equip de Mosquito Alert en una missió molt especial. La vostra tasca serà aprendre tot el que pugueu sobre els mosquits i els problemes que generen. El repte és que, com a autèntics investigadors, formuleu una pregunta investigable que us intrigui i desenvolupeu un petit projecte d’investigació per respondre-la!
Al final, tindreu l’oportunitat de compartir els vostres descobriments creant un pòster científic, on podreu mostrar el procés i els resultats de la vostra investigació. Volem veure la vostra curiositat en acció, la vostra creativitat i, sobretot, les vostres ganes d’aportar al món de la ciència.
A més, podreu presentar el vostre treball en un concurs nacional a Madrid, on tindreu l’oportunitat d’exposar els vostres projectes, compartir idees amb altres estudiants i científics, i optar a diversos premis.
Ens encantaria comptar amb el vostre talent per ajudar-nos a comprendre millor el fascinant (i, de vegades, molest) món dels mosquits!
EL PROGRAMA EDUCATIVO
Per a ajudar-te a aconseguir el teu objectiu hem organitzat el programa educatiu en fases:
- Orientació teòrica: On aprendràs moltes coses sobre mosquits, ciència ciutadana, eines tecnològiques, etc.
- Orientació pràctica: On practicaràs amb l’app Mosquit Alert.
- Desenvolupament de la teva recerca: On elaboraràs una pregunta investigable i duràs a terme una recerca per a resoldre-la.
- Discussió i conclusió: On hauràs de plasmar els resultats de la teva recerca en un pòster científic.
- Avaluació: On s’avalua el treball realitzat i el propi projecte.
MATERIAL COMPLEMENTARI MOTIVACIONAL
Vols aprofundir més? Aquí et deixem alguns recursos:
- Vídeos on es recullen experiències d’anys anteriors:
T’agrada resoldre enigmes? Treballa amb el teu equip per a superar aquest BreakOut! BreakOut!
👥 QUI PARTICIPA EN AQUEST PROGRAMA?
Aquest programa educatiu s’ha anat construint a partir de les diferents edicions celebrades des de l’any 2016. Actualment, participen escoles de primària i instituts d’educació secundària i batxillerat, tant d’Espanya com dels Països Baixos. Els principals promotors del programa són: la Fundación Española de Ciencia y Tecnología, l’Associació Mediambiental Xatrac, el Consorci Neerlandès One Health Pact del que forma part la fundación Technasium, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, l’Oficina de Ciencia Ciudadana de Barcelona i la Red Ciudad Ciencia, entre altres.


